Cava

butelka cavy

Cava Cristalino Semi Seco.

Hiszpańska cava - to wino radosne, musujące, świeże i lekkie. Wino na wakacje, wino do picia od rana. Być w Hiszpanii i nie pić cavy - trudno to sobie wyobrazić.

Ta konkretna cava powstała z trzech szczepów winorości: 50% Macabeo, 25% Parellada i 25% Xarello. Powstała w Katalonii. Mimo że określono ją jako "semi seco", w smaku jest dość wytrawna - ale wciąż rześka i przyjemna.

Cava Cristalino bawi oko średnimi, równymi bąbelkami, piękną grą świateł w kieliszku. Jest czyste w kolorze, przejrzystością przywodzi na myśl potok górski, jej suknia mieni się żółto, zielonkawo i złociście.

Cavę można sączyć cały letni poranek i południe - po kropelce, po bąbelku. Na wakacje lub weekendowe spotkanie z przyjaciółmi. Do truskawek, do malin, do lekkiego deseru.

Cava w smaku wydaje się pięknie sharmonizowana - słodycz, alkohol i kwasowość pozostają w równowadze.

Na etykiecie producent zadeklarował, że tę cavę przygotował tradycyjną metodą. Co to oznacza w odniesieniu do cavy?

Najpierw oddzielnie robi się wino z trzech odmian. Powstają więc wina: Macabeo, Parellada i Xarello, które fermentują w stalowych beczkach. Następnie wina się miesza ("coupage") i powtórnie poddaje fermentacji, tym razem w butelkach, po dodaniu cukru i zaszczepieniu odpowiednimi drożdżami. Ta druga fermentacja przebiega powoli, w stałej temp. 15 st., w specjalnej piwnicy zwanej "cava" - stąd nazwa tego rodzaju win. Po zakończeniu fermentacji wino pozostaje w "cavie" jeszcze co najmniej przez rok.

Cava - jako wino musujące, a więc nienasycane sztucznie dwutlenkiem węgla, jest świetną alternatywą drogich szampanów. Należy być świadomym, że tańsze gatunki win "z bąbelkami" najczęściej powstają przez nasycenie wina dwutlenkiem węgla. W przypadku win musujących ("sparkling") dwutlenek węgla powstaje w butelce, na skutek pracy drożdży. Ta metoda wymaga więcej pracy, dłuższego czasu, ale i wino uzyskane tą metodą bywa o wiele wspanialsze.

Bardzo dobrym pomysłem będzie schowanie butelki cavy "na specjalne okazje".


Cava w kieliszku

do strony glównej