Lody toffi

Lody toffi. Przepis opracowałam samodzielnie z myślą o diecie Dukana. Przepis może być stosowany podczas II fazy oraz później. Nie polecam go podczas uderzeniówki ani podczas proteinowych czwartków. Mleko zawiera sporą ilość cukru mlecznego, który może zahamować spadki.

Składniki:
  • 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego light
  • 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  • 2 łyżki tagatozy ("Tagatesse")
  • laska wanilii
  • parę kropel aromatu toffi
Robimy lody toffi Mleko przelewamy do garnka. Laskę wanilii rozkrawamy ostrym nożem, ziarenka z wnętrza laski wyskrobujemy i przekładamy do garnka z mlekiem. Wyskrobaną laskę też wkładamy do garnka. Podgrzewamy.
Kiedy mleko się podgrzeje, dodajemy mleko w proszku, tagatozę i mieszamy.
Mieszaninę zagotowujemy, gotujemy na malutkim płomieniu i mieszamy, mieszamy, czekamy i mieszamy.
Po jakimś czasie mieszanina zacznie zmieniać kolor na złocisty. Oznaczać to będzie rozpoczęcie karmelizowania się tagatozy. Gotujemy tak długo, aż uznamy, że już jest wystarczająco złocista i wystarczająco toffi.

Robimy lody toffi

Robimy lody toffi Na tym zdjęciu zestawiłam biały papier z gotową mieszaniną. Jak widać, jest wyraźnie złocistożółta. Zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy laskę wanilii i cały czas mieszamy.
Szybciej schłodzimy mieszaninę, jeśli garnek wstawimy do zlewu z zimną wodą. Mieszamy aż do chwili, kiedy nasze lody in spe staną się chłodne.
Robimy lody toffi
Robimy lody toffi
Do mieszaniny dodajemy kilka (4-5) kropel aromatu toffi. Ja używam aromatu do kawy.
Ostrożnie przelewamy masę do naczynia maszyny do lodów. Można przecedzić, aby pozbyć się większych kawałeczków wanilii.
Robimy lody toffi
Robimy lody toffi

Uruchamiamy maszynę i zamrażamy lody.

Jeśli nie mamy maszyny, lody zamrażamy w zamrażarce. Od czasu do czasu należy lody energicznie wymieszać, można za pomocą robota kuchennego. Sekretem delikatnych lodów jest ich mrożenie i mieszanie, aby nie zdążyły skrzepnąć w jedną wielką lodową bryłę.



Smacznego!

smacznego

do strony glównej